Home Perú Kuélap, la fortalesa desconeguda de Perú

Kuélap, la fortalesa desconeguda de Perú

escrit per Cris 21/03/2017

Construïen les cases rodones perquè creien que sense angles l’energia podia ser renovada. Enterraven els morts a casa perquè valoraven més l’ànima de les persones que els seus cossos i creien que així els mantenien vius. Respectaven la natura i creien que les plantes i els fenòmens naturals també tenien ànima, a la qual podien accedir-hi amb els poders d’un chaman. Atreien la pluja amb pedres i metalls i practicaven la medicina com si de màgia es tractés.

Peru

Si parléssim de l’actualitat, pensaríeu que estem parlant d’algun tipus de bruixeria, però fa més de 500 anys això era la vida quotidiana al nord del Perú. Kuélap va esdevenir el nucli principal de la cultura Chachapoyas, prèvia als inques. Chachapoyas ve de Sacha Puyos que traduït del quechua significa “homes de la boira”. Sembla però, que l’arribada dels espanyols va canviar el nom d’aquesta cultura preinca perquè al capità Alonso de Alvarado i companyia se’ls feia difícil de pronunciar. Fent ús de l’humor sorneguer que caracteritza els espanyols van adaptar-lo com van poder, o més aviat com van voler…

Peru

A dia d’avui és el jaciment arquelògic preinca més gran de Sud Amèrica iel segon més gran de Perú després del Machu Picchu, però molt menys visitat. Només hi arriben uns 40.000 turistes a l’any, que signifiquen tan sols el 2% del visitants totals que visiten el país. Perquè us feu una idea de la diferència, el 2016 van visitar el Machu Picchu 3 milions de persones. El govern de Perú té abandonat el nord del país, tan pel que fa a recursos turístics com infrastructurals. Ja ho vam percebre a Cuispes i ara ho hem pogut retificar a Chachapoyes. Aquí hi arriben turistes, però no està gens massificat comparat amb Cusco.

Peru Peru

Kuélap manté 420 cases circulars i ocupa un territori de 6 hectàrees. Té restes de muralles d’entre 12 i 20 metres,  2 temples, i es calcula que fins a 3.000 persones van viure en aquest poblat preinca. Situat a 3.000 metres d’alçada va ser la ciutat més important de la cultura Sacha Puyos fins que els Inques els van conquerir.

Com arribar-hi?

Fins ara, arribar-hi era tota una odissea. Calia agafar un transport privat (un tour) des del poble de Chachapoyas i resseguir una carretera de muntanya sense asfaltar durant gairebé 3 hores. Segons sembla, des de principi d’aquest mes de març de 2017 està en funcionament un telèferic que retalla el temps d’arribada al jaciment en 1 hora i mitja. Ara, només cal fer una hora de cotxe des de Chachapoyas i 20 minuts de telèferic per arribar a aquesta fortalesa situada a 3000 metres d’alçada. Això sí, el preu pel trajecte s’ha incrementat. El telèferic costa uns 20 dòlars per persona i segons ens van dir també volien apujar el preu de l’entrada al recinte. Nosaltres vam pagar 20 soles  (uns 5 euros) cada un per entrar i 100 soles (uns 25 euros) pel transport i el dinar de tots dos.

Potser també t’agrada

1 comentari

Perú explicat per en Carles: les anècdotes | WeTravel.cat 15/06/2017 at 4:35 am

[…] trajecte a Kuélap val la pena perquè podem gaudir del poble dels Sachapuyos, unes restes amb unes 500 cases alguns […]

Respon

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada