Fins fa pocs anys no hi anaven ni els habitants de Cuispes. Creien que al voltant d’aquests salts d’aigua monumentals s’hi apareixien fades i follets i ningú s’hi volia acostar. Va ser el 2007 quan gràcies a un americà (a Cuispes tothom parla del tal Charles), l’Institut Geogràfic de Perú va mesurar la cascada de Yumbilla. Ni més ni menys que 895 metres, dividits en 3 salts, la convertien en el tercer salt d’aigua més alt del món!
Des de llavors, el poble s’ha organitzat per convertir-se en un destí turístic. Sense cap ajuda del govern peruà, que turísticament té tot el nord del país abandonat, ha creat una associació per poder recollir les despeses dels visitants que poc a poc comencen a arribar a Cuispes. Ells també són els responsables de les rutes per arribar a les cascades principals. Yumbilla no és l’única meravella que es pot veure a Cuispes. Aquest salt d’aigua majestuós es troba en el que han anomenat el Bosque de las cataratas gigantes, on s’han comptabilitzat una vintena de cascades, cap d’elles inferior als 100 metres d’alçada. Per arribar a Yumbilla hi ha diversos camins, per on es poden veure cascades com Cerro Medio, de 100 metres, i Cristal, de 300. Altres noms que trobareu en aquest bosc són Chinata o Pavellón.
Un dels artífecs de l’associació és en Jarvik, que gestiona el primer allotjament del poble. Una posada que va nèixer fa 4 anys i que s’ubica en una antiga casa amb un pati preciós. Al poble no hi ha restaurants ni botigues ni tampoc hi arriba transport públic. Però l’associació també s’organitza per donar de menjar als visitants i per proporcionar-los un moto-taxi quan el necessiten. És admirable tota la feina de promoció que estan fent amb el govern mirant cap a una altra banda.
Ara, tenen entre mans un projecte ambiciós gràcies a la col·laboració d’una entitat japonesa, que donarà 500.000 soles perquè es faci una nova ruta cap a Yumbilla. Concretament anirà al peu de la tercera caiguda des d’on es podran admirar tots els salts que la conformen i també altres de les cascades del bosc. Es preveu que la ruta sigui una realitat el maig de 2017 i que augmenti significativament el nombre de visitants (ara n’arriben uns 1.600 a l’any, un nombre que s’ha doblat des de l’any passat).
Com arribar-hi?
Per arribar a Cuispes, cal que aneu a Pedro Ruiz i allà agafeu un moto-taxi. Us hauria de cobrar entre 10 i 15 soles per portar-vos-hi. El trajecte dura mitja horeta i és per camí de sorra.
Com fer la ruta?
La ruta la podeu fer caminant pel vostre compte. 5 km per camí de carro + 3 km d’anada i 3 de tornada pel mig del bosc. Si contracteu un guia, ajudareu a l’associació a tirar endavant aquest projecte turístic. A nosaltres ens va cobrar 10 soles per persona, ens va incloure el moto-taxi pel tram del camí de carro i ens ho va coordinar tot en Jarvik.
6 comentaris
[…] el nord del país, tan pel que fa a recursos turístics com infrastructurals. Ja ho vam percebre a Cuispes i ara ho hem pogut retificar a Chachapoyes. Aquí hi arriben turistes, però no està gens […]
[…] visitat Perú de nord a sud, passant per llocs poc turístics com Cuispes i la província de Capachica al Titicaca, però també hem trepitjat uns dels indrets més […]
[…] el seu gat Sasha (un mascle amb nom de femella). Estem regalats 😁. El dia següent fem la ruta de les cascades gegants amb un guia i una noia de Lima. Veiem 3 cascades: Medio Cerro, Cristal i Yumbilla (WOW!). Per veure […]
[…] Avui visitem unes de les cascades més altes del món i encara desconegudes. Si voleu conèixer-les sense massificació, no tardeu en anar-hi! Llegiu tota la informació en el nostre post Cuispes, cascades gegants desconegudes. […]
MOLT GUAPES AQUESTES CASCADES,PER AQUI A CATALUNYA TAMBE EN TENIN DE BONIQUES CON EL SALT DEL SALLET A RUPIT
Hola Joaquim! Perdona per no haver contestat abans. Teníem un problema a la web i no ens avisava dels comentaris.
Sí! A Catalunya no ens podem quixar, tenim de tot! Però les de Cuispes són molt xules de veure també! 🙂