Home Equador 4 volcans que ens han flipat a Equador

4 volcans que ens han flipat a Equador

escrit per WeTravel 17/11/2016

Tungurahua,  Imbabura, Antisana,  Cayambe… I fins a 98 noms de volcans.  Equador és el quinzè país del món amb més activitat volcànica. D’aquest centenar de muntanyes calentes, 31 encara estan actives. Nosaltres no volíem passar pel país sense saber què significa per a la població viure rodejada de volcans. Només n’hem vistat 4. Pero quins 4!

Equador

1. Cotopaxi

És el volcà actiu més perillós d’Equador. Està actiu des d’abril de 2015 i ara per ara no es pot pujar fins al cràter per precaució. No ha deixat d’expulsar gasos, i arribar a dalt podria ser perillós per la inhalació d’aquests tòxics. Si que es pot pujar fins a 4.868 metres, on hi ha el refugi.  Nosaltres vam pujar en cotxe fins a l’aparcament i vam caminar només 300 metres que hi ha fins al refugi, però com es notava la falta de l’aire! La Cris havia de parar cada poques passes perquè es marejava i es quedava sorda. Després vam llegir les complicacions del mal d’alçada… si ho haguéssim llegit abans haguéssim baixat ben ràpid.

Ens va acompanyar l’Àlex, un guia del parc. Està prohibit pujar-hi sense guia i a nosaltres ens va encantar fer l’ascensió amb ell. Ens vam poder fer una idea del que significa per a la població viure al costat d’aquest monstre de 5.300 metres d’alçada. Li tenen molt de respecte per si entra en erupció; i no pel mal que pugui fer el material volcànic que expulsi sinó per les inundacions que podria provocar. A dalt del volcà hi ha les glaceres més grans del país.  La seva erupció significaria el desglaç immediat de milers de cm3 d’aigua que podrien enterrar Latacunga, la ciutat més propera, completament. Des de baix és imponent i preciós,  però realment fa molt respecte pensar en el que podria provocar…

Com arribar hi? 
Hi ha agències que organitzen excursions des de Quito i Latacunga.  També es pot agafar un bus fins a l’entrada del parc a Latacunga i allà contractar el guia (obligatori) per pujar fins a dalt. Nosaltres volíem arribar el mateix dia a Quilotoa i vam contractar un tour per fer Cotopaxi al matí i que ens deixes a Quilotoa a dormir.

Equador

Equador

2. Cuicocha

Es un volcà en forma de llacuna, amb dos illots. Diuen que també pot ser molt perillós perquè tot i estar cobert d’aigua encara està actiu. Fa 3.000 anys una erupció el va fer colapsar. 100 anys més tard, una altra erupció va crear els dos illots. Diuen que te forma de Cui (conillets d’indies) i per això és diu cui- cocha (llac). Fa 180 metres de profundidad i l’aigua està a uns 17 graus. Si hi navegues, pots veure la seva activitat en forma de les bombolles que provoquen les fumaroles del cràter que hi ha sota l”aigua. No té sortida d’aigua, només s’omple de pluja i desgel del Cotapaxi. A causa dels gasos que emet no hi ha animals aquàtics, només un tipus d’ànecs.

Com arribar-hi?

S’hi pot arribar des d’Otavalo amb bus. Primer cal anar a Quiroga amb bus (20 minuts) i allà, agafar un taxi per 7 dòlars com a molt perquè us porti a la part de dalt de Cuicocha per veure les vistes. Amb el mateix preu, us hauria de baixar arran de l’aigua i allà per 3 dòlars podeu llogar una barca per recórrer la llacuna i veure les fumaroles. Per tornar al poble, o espereu un taxi que hagi vingut a deixar algú o també podeu fer autostop.

EquadorEquador

3. Quilotoa

Es un altre volcà en forma de llacuna. En aquest cas, el seu aspecte cònic va desaparèixer fa 800 anys, quan va tenir una gran erupció que va fer arribar la lava a les costes del Pacífic. Actualment és una caldera preciosa de color verd turquesa a causa del reflex del sol amb els minerals que conté l’aigua,  però a 250 metres de profunditat encara s’hi amaga un cràter actiu. Com a Cuicocha, alguns punts del llac es poden veure les bombolles que provoquen les fumaroles. La millor manera d’explorar-lo és fent una volta pel seu perímetre o baixant a la vora de l’aigua. Nosaltres vam deixar-ho estar perque la Cris tenia molt mal d’altura (Quilotoa es troba a gairebé 4000 metres) i patíem per la pujada. Després vam saber que es podia fer la tornada sobre d’un ase.

Com arribar-hi?

S’hi pot arribar amb bus. Des de la terminal de Latacunga hi ha busos cada hora i tarden 2 hores. També s’hi pot anar amb tour.  Nosaltres hi vam anar directe des de Cotopaxi.

Equador

4. Tungurahua

Gairebé ni l’hem vist, però és molt temut per la gent de Baños i ens han explicat la seva història a tot arreu. És un estratovolcà, que vol dir que expulsa pedres i material volcànic amb molta força.  Després de molts anys adormit, va revifar el 1999 i des de llavors no ha parat de donar avisos. Ha fet famós al gronxador de la fi del món i la Casa del Árbol, un indret que es es troba només a 2 km en línia recte del volcà i que va ser construït pel vigilant del volcà per controlar-lo. Fa gairebé 3 anys que una foto va guanyar un premi National Geographic i el va fer famós. Des de llavors són molts els turistes que s’acosten a gronxar-se però molts desconeixen la vertadera història que s’amaga al darrera. Us l’expliquem en aquest post. 

Com arribar-hi?

Nosaltres no l’hem escalat, ara està prohibit perquè té molta activitat. Però si voleu veure’l podeu acosatar-vos a la Casa del Árbol. Des de Baños hi ha tours organitzats, però també existeix un bus que puja a les 6 del matí, a les 10 i a les 14 i torna a les 8 a les 12 i a les 18h. Tarda 40 minuts de pujada i 30 de baixada i costa 2 dòlars el trajcte. Els taxis us demanaran fins a 20 dòlars per trajecte.

Equador

Potser també t’agrada

2 comentaris

Equador explicat per en Carles: les anècdotes | WeTravel.cat 17/01/2017 at 7:20 am

[…] res, però Cotopaxi impressionant, pugem al refugi quasi a 5000 metres 😣😣  i xocolata calenta per […]

Respon
Ruta de 4 setmanes per Equador | WeTravel.cat 17/03/2017 at 10:45 am

[…] El primer dia a Otavalo és dissabte i visitem al mercat d’animals i artesanal i volta pel poble. Voleu saber què es troba al mercat? Cliqueu aquest enllaç. El segon dia el dediquem a visitar la llaguna de Cuicocha i els pobles de Cotacachi i Peguche. Cuicocha és el cràter d’un volcà encara actiu, amb dos illots al mig i Cotacachi i Peguche són pobles d’artesans. Es pot arribar amb bus a tot arreu, excepte a la llaguna, que hi haureu d’arribar des de Quiroga amb taxi (7 dòlars). Podeu compartir-lo. Encara que no volgueu fer la volta a la llaguna caminant (són 4 horetes), demaneu-li al taxista que us deixi a la part alta, us esperi 20 minuts per gaudir de les vistes i us baixi a veure la llacuna al nivell de l’aigua. Allà podeu agafar una barca per 3 dòlars que us durà a veure les fumaroles en forma de bombolles del volcà actiu. Més info en aquest enllaç. […]

Respon

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada