A Perú, comencem a viatjar amb més calma i posem en pràctica el que s’ha convertit en una de les nostres màximes durant la volta al món: “menys sempre és més”. Reconeixem que per haver estat 25 dies al país ens hem deixat moltes coses per fer, però ens agrada pensar que els llocs que hem trepitjat els hem trepitjat bé. Hem passat gairebé dues setmanes entre Cusco i el Valle Sagrado i això ens ha permès aprofundir bé en aquesta zona. Aquí trobareu la nostra ruta de 25 dies per Perú. Aprofiteu-ne el que creieu que us pugui servir i no dubteu en preguntar si teniu dubtes en algun punt. Esperem que us serveixi.
Dia 1: Arribada a San Igancio des d’Equador
Després de creuar la frontera d’Equador, agafem un taxi compartit que ens porta a San Igancio per 30 soles tots dos.
Dia 2: San Ignacio – Cuispes
Dia de trasllat. Per anar de San Igancio a Cuispes cal empalmar un trasport rera l’altre. Necessiteu un matí i molta paciència, però és fàcil. Primer un taxi compartit que us porti de San Igancio a Jaen (1 hora i mitja per 40 soles tots dos), després un altre taxi compratit de Jaen a Bagua Grande (1 hora per 16 soles tots dos). Per arribar des d’aquí a Pedro Ruiz tardareu una hora amb combi i us cobraran 10 soles per dues persones. I finalment, haureu de buscar un moto taxi que us pugi a Cuispes. Nosaltres vam negociar 13 soles per mitja hora de trajecte. Arribem a Cuispes a les 3 del migdia amb molta gana i cansats. Ens prenen la tarda de relax i organitzem l’excursió de l’endemà.
Dia 3: Cuispes
Avui visitem unes de les cascades més altes del món i encara desconegudes. Si voleu conèixer-les sense massificació, no tardeu en anar-hi! Llegiu tota la informació en el nostre post Cuispes, cascades gegants desconegudes.
En Javik i la seva mare us tractaran com uns més de la família a la Posada de Cuispes!
Dia 4: Cuispes – Chachapoyas
Aprofitem el matí per fer una altra excursió per veure una altra de les caigudes de la cascada de Yumbilla des d’una altra perspectiva des del poble de Porvenir. Val la pena, però que no us enganyin! No és un camí pla, fa pujada i tardareu unes 2 hores i mitja en anar i tornar. Si us animeu, un mototaxi de Cuispes fins a Porvenir us cobrarà 20 soles el trajecte, per tornar a Pedro Ruiz negocieu-lo a la baixa perquè fa baixada (nosaltres vam pagar 7 soles). Un cop a Pedro Ruiz, posem rumb cap a Chachapoyas. La millor opció és una combi per 5 soles per persona per una hora de trajecte. Un cop a Chachapoyas, aprofitem la tarda per descansar i organitzar l’excursió del dia següent a Kuélap.
Dia 5 i 6: Chachapoyas
Estem dos dies a Chachapoyas. Un l’invertim per fer l’excursió a Kuélap, el jaciment preinca més importat de Sudamèrica, però encara molt poc visitat. Encara considerada un diamant en brut, aquesta fortalesa és una porta fantàstica per entendre la diversitat cultural i arqueològica d’aquest país. En aquest post trobareu tota la informació sobre com arribar-hi, però tingueu en compte que nosaltres vam anar-hi just abans que es posés en marxa el telefèric que ara us portarà a Kuélap molt més ràpid del que vam tardar nosaltres en arribar. El dia 6 ens el prenem de relax, però si teniu ganes de fer coses, podeu visitar la cascada de Gocta o els sarcòfags de karija. A la nit agafem un bus nocturn cap a Trujillo amb la companyia MovilTours. No és un Cruz del sol, però no està mal del tot. Ens costa 85 soles per persona.
Per un matí tranquil, podeu anar al Café Fusiones de la plaza de Armas. Bon menjar i tranquil·litat!
Dia 7: Trujillo
Arribem a Trujillo a les 6 del matí i aquí comença la marató! Voleu saber com veure Trujillo i els seus voltants en un dia? No us perdeu aquesta guia! 😉
Dia 8 i 9: Lima
Arribem a Lima a les 7 del matí, després d’una nit de bus. Provem per primer cop el Cruz del Sur i quin luxe! Això és millor que una primera classe d’avió i “només” per 100 soles per persona. El primer dia a Lima ens el prenem de gestions (que si anar al metge per l’accident de bici que va tenir la Cris a Equador, que si buscar una ActionCam que substitueixi la Gopro que se’ns va fer malbé a Galàpagos en un dels 9 pitjors moments del viatge, que si planificar els següents dies…). La veritat és que a Lima ens limitem a vistar Miraflores i fer un parell de Free Walking Tours (que no valen gaire la pena) pel Casc Antic i el barri de Barranco. Això sí, ens fem un bona ruta gastrònomica per la ciutat! Que bo que és el menjar peruà!
No us perdeu els ceviches del Barra Mar de Barranco ni la cuina nikkei de l’Ache. Boníssim!
Dia 10: Lima – Cusco
Avui posem rumb a un dels nostres somnis viatgers: conèixer el Machu Pichhu! Un avió des de Lima ens porta a Cusco per 80 dòlars per persona en poc més d’una hora, on aterrem entre les muntanyes del Andes en un dels aeroports més perillosos del món. L’alternativa a l’avió és un trajecte en bus de 24 hores des de Lima. Potser podeu fer-lo a trossos si decidiu visitar Nazca i Arequipa. Nosaltres arribem a Cusco prou descansats i després de dinar. Per arribar al centre, sortiu de l’aeroport i agafeu un taxi fora del recinte. Us cobrarà només 5 soles, que és el preu dels trajectes a dins de Cusco, enlloc dels 25, 30 o fins i tot 50 que us intentaran estafar just a la porta de sortides de l’aeroport. Aquella tarda ens la prenem de relax per habituar-nos a l’alçada (Cusco està a 3.600 metres sobre el nivell del mar) i per començar a organitzar la ruta dels següents dies.
Si teniu fred, no dubteu en anar al Restaurant Niños o a l’Organika i demanar una de les seves sopes. La de carbassa encara la recordem!
Dia 11-14: Cusco i el Valle Sagrado
Tenim 4 dies sencers per veure Cusco i el Valle Sagrado. El primer dia el destinem a fer un Free Walking Tour per la cituat i dinem al mercat. A la tarda acabem de fer una volta pel centre pel nostre compte. Els dies 12 i 13 lloguem un cotxe i ens disposem a recòrrer el Valle Sagrado en cotxe en dos dies, un fet que ens permet conèixer la vida quotidiana d’aquesta part del món. Passem per Urubamba, Moray, Maras, Ollantaytambo, Sacsaywaman, Tambomachay, Pukapucara i Pisaq. Quina gran decisió!
Us oferiran molts tours per descobrir el Valle Sagrado, però si com nosaltres preferiu fer-lo pel vostre compte, feu números. Un taxi privat us podria costar més que un lloguer d’un cotxe.
Dia 15: Trajecte Cusco – Aguas Calientes
Aquest sí que és un dia de trasllat etern! Nosaltres decidim fer l’opció barata però lenta per arribar a Aguas Calientes. Això vol dir, 7 hores de combi per camins sense asfaltar que fan por i 2 hores de caminar per les vies del tren. Si voleu saber-ne tots els detalls i descobrir altres opcions per arribar-hi, no us perdeu les nostres 15 recomanacions per fer del Machu Picchu una experiència inoblidable.
Dia 16: Machu Picchu
I per fi arriba el dia! El Machu Picchu ens rep entre boira, però això és un dels fenòmens que el fa tan màgic. Vols saber els altres? Aquí t’expliquem tota la màgia que s’amaga en aquesta meravella del món!
Dia 17: Aguas Calientes – Ollantaytambo
Decidim tornar del Machu Picchu amb tren i parar uns dies a Ollantaytambo. Aquest poblet encara conserva bona part del seu origen inca. És turístic, però principalment de gent de pas que ve a veure les ruines. Encara no hi ha molta gent que s’hi quedi a dormir.
No us perdeu l’experiència de passar uns dies a Ollantaytambo. Molt més tranquil que Cusco, us sentireu immersos en un poble inca de veritat.
Dia 18-20: Ollantaytambo
Passejar per la plaça, menjar al mercat i veure com passa la vida en aquest petit poble són els seus principals atractius turístics. A part de veure les seves ruïnes (entren amb l’entrada de 130 soles que venen a qualsevol dels jaciments arqueològics, dóna dret a visitar fins a 14 punts i té una vigència de 10 dies), també podeu aventurar-vos a descobrir un poble típic andí com Huilloc. Molt recomanable! Nosaltres vam passar-hi 3 dies, però amb un i mig en tindríeu prou per veure el poble, les ruïnes i Huilloc.
Dia 21: Ollantaytambo – Cusco
Per arribar a Cusco des d’Ollantaytambo podeu agafar qualsevol de les vans que surten des de davant del mercat. Per 10 soles per persona us hi porten. Tardeu unes dues hores a fer el recorregut.
Dia 22: Cusco
Aquest dia a Cusco ens el prenem de relax per fer una mica de blog i posar al dia les fotos. Entre una cosa i l’altra, fem una visita al barri de San Blas, que en la nostra primera estada a la ciutat no l’havíem visitat.
Tota visita a Cusco ha d’incloure una vista al barri de San Blas, una zona bohemia i amb molt bones vistes de la ciutat. Ah! I amb una de les millors creperies que hem tastat durant la nostra volta al món. Arribar a la Bohème és cansat, però les seves crepes s’ho mereixen!
Dia 23: Cusco – Llachón (Titicaca)
Avui deixem el Valle Sagrado per anar al llac Titicaca. És un d’aquells dies llargs de trasllat. Un Cruz del Sur ens porta a Juliaca per 75 soles en 5 hores i mitja. Des d’allà, un cop dinats, agafem una combi a Capachica per 4 soles (45 minuts). Allà busquem un mototaxi (25 soles) que ens porti fins a Llachón, el nostre destí al Titicaca.
Molts turistes visiten el Titicaca i les seves illes des de Puno. Nosaltres us animem a fer-ho des de la península de Capachica, molt menys turística. Llachón no us decebrà!
Dia 24: Llachón
Quin gran encert venir a descobrir el Titicaca des de Llachón! El somriure d’en Félix ens guia durant tota la nostra estada en el llac navegable més alt del món. Tranquil·litat, vistes inoblidables, Uros no massificats i bona companyia.
Dia 25: Llachón – Taquile – Puno
Per tornar a Puno des de Llachón decidim fer-ho per l’illa de Taquile, una de les més turístiques del Titicaca. Però fer-ho des de Llachón vol dir fer-ho sense tour i evitant una mica les multituds. A més, ens venia molt de gust descobrir l’origen català de la seva vestimenta.
Els nostres 5 imprescindibles de Perú:
Si aneu a Perú no us podeu perdre:
- Visitar el Machu Picchu i meravellar-vos amb la seva màgia.
- Recórrer el Valle Sagrado amb cotxe.
- Flipar amb les cascades desconegudes més altes del món que s’amaguen a Cuispes.
- Contegiar-vos del somriure d’en Félix mentre descobriu el Titicaca des de Llachón.
- Ceviche, saltado de lomo i cuina nikkei. Deleitar-vos amb la cuina peruana.
Sobre Perú hem escrit:
20/03/17: CUISPES, CASCADES GEGANTS DESCONEGUDES
21/03/16: KUÉLAP, LA FORTALESA DESCONEGUDA DE PERÚ
23/03/17: COM VEURE TRUJILLO EN UN DIA (I COM SERIA SENSE LA COLONITZACIÓ ESPANYOLA)
25/03/17: LA VIDA QUOTIDIANA AL VALLE SAGRADO EN 4 HISTÒRIES
03/04/17: 19 COSES QUE NO SABÍEM DELS INQUES
12/04/17: LA MÀGIA DEL MACHU PICCHU
14/04/17: 15 RECOMANACIONS PER FER DEL MACHU PICCHU UNA EXPERIÈNCIA INOBLIDABLE
16/04/17: CASA FÉLIX, EL TITICACA ALTERNATIU AMB SOMRIURE
18/04/17: TAQUILE, L’ILLA D’ORIGEN CATALÀ DEL TITICACA
20/05/17: HUILLOC: DUES TRUITES, UNA NENA GUIA I UN CAMIÓ
10/06/17: PERÚ EXPLICAT PER EN CARLES: LES ANÈCDOTES
Rutes per Perú:
06/04/17 2 DIES PEL VALLE SAGRADO EN COTXE
On dormir i on menjar a Perú:
24/03/17: DE RUTA GASTRONÒMICA PER PERÚ
21/04/17 ON DORMIR A PERÚ?
Què ens hem gastat?
PRÒXIMAMENT
Què ens ha quedat pendent:
A Perú ens hem pres el viatge amb calma i hem deixat moltes zones pendents. La zona de l’Amazones, Arequipa i el Colca, Nazca i les seves famoses línes i tota la serralada central amb Huaraz com a base. També ens hagués agradat explorar amb més deteniment la zona nord del país, molt menys explorada turísticament. Hi haurem de tornar!
5 comentaris
Es precios Peru!
quan torneu per Sud America, aneu a Argentina, us hi esperem. Be, espereu que tornem del nostre viatge per Asia.
Salut
Fuet, Mate i Arros
Només hem estat a Ushuaia, Tierra de Fuego i el Calafate. Encara molt per veure a l’Argentina. El proper cop, us vindrem a veure! Gaudiu de l’Àsia 🙂
[…] Rutes […]
Fantàstic viatge al Perú que explica en Carles i fotos molt boniques, si no hi podem anar, fent un repàs al blog ens en farem una idea.
Hola Maria! Perdona per no haver contestat abans. Teníem un problema a la web i no ens avisava dels comentaris.
Si teniu l’oportunitat, no deixeu d’anar al Perú, és un país fascinant! I sinó, encantats de poder-vos-hi transportar encara que sigui a través de la pantalla! 🙂
Gràcies pel comentari! 🙂