Anoia, terra de castells. Quantes vegades havíem sentit que la comarca de l’Anoia és terra de castells i que s’hi troben grans exemples? Gràcies a les dues darreres visites que hem fet a la comarca amb el blog de Barcelona és molt més, la primera a Igualada i voltants, i la segona descobrint castells, per fi podem dir que hem conegut alguns dels exemples que ofereix la comarca. Però quins castells visitar a l’Anoia? N’hi ha molts i segur que cada un té les seves particularitats. Avui us parlarem dels 5 que hem tingut l’oportunitat de visitar nosaltres, que creiem que són ben diferents.
Castell de la Pobla de Claramunt
Sens dubte, el més important de l’Anoia i catalogat com un dels 10 més importants de Catalunya. Conserva molt bé part de la muralla i 7 bestorres. Un cop a dins, també hi veureu la torre de l’homenatge, la més alta del recinte, la sala gran i un antic dipòsit. Ara, la sala gran és la més emblemàtica, però antigament era la que utilitzaven les cavalleria i el servei. També podreu visitar el que queda de la torre de la presó i l’església de Santa Margarida, però el millor, per nosaltres, són les impressionants vistes que té sobre la conca d’Òdena. En definitiva, un imprescindible quan us plantegeu quins castells visitar a l’Anoia.
Castell de Vilademàger
Poc es conserva del que va ser…. Només una torre queda en peu i algunes restes de la residència dels senyors feudals. El que el fa especial és la seva església i la seva història. Segurament és un dels que va acollir més temps la mateix família. Els senyors Cervelló hi van ser des del segle XII fins a que es va acabar el feudalisme. Si hi aneu, no deixeu de visitar el poble de la Llacuna, una petita joia medieval que encara conserva part de la seva muralla i les seves portalades. A la d’en Garret encara s’hi pot veure l’escut del Cervelló mig esborrat, quan el poble volia els senyors feudals fora. L’accés al castell és lliure.
Castell de Miralles
Compost per dues parts, la més significativa per nosaltres, és la de baix, on hi ha la torre de vigilància i l’església romànica. A la torre s’hi han habilitat unes escales per poder pujar fins a dalt. És 100×100 recomanable. Com veieu a la foto, les vistes des d’allà són TOP, ja que s’hi arriba a veure part del Camp de Tarragona i el Penedès. Tot i que aquesta és la part més recomanable, també us animem a pujar a la part de dalt, on hi ha restes de l’antiga muralla. L’accés al castell és lliure.
Castell d’Orpí
Més que un castell sembla un petit poblet. És de propietat privada però els accessos són lliures, ja que no s’entra a cap dels edificis. Les restes del castell pròpiament dit és principalment la torre mestra, però també hi ha altres construccions adherides que, en el passat, van ser la residència del senyors i ara s’han convertit en un restaurant i diversos allotjaments. També hi veureu l’església de Sant Miquel, molt fotogènic, tot plegat. També us recomanem molt fer un àpat al restaurant, cuina catalana adaptada. Ens va encantar el tataki de tonyina i la sobrassada amb bresca de mel. Impressionant!
La Tossa de Montbui
Deuria ser un castell espectacular, però només se’n conserva la torre de defensa, però té altres elements visitable que valen la pena, així com les vistes sobre la conca d’Òdena. L’església romànica de base rectangular és bonica per fora i per dins, que conserva columnes de pedres i fa uns arcs molt bonics. A 5 minuts caminant del castell per un camí marcat, hi ha el mirador de la Donzella, on hi ha les millors vistes. Des d’aquí s’hi veu el castell de la Pobla de Catalunya i les poblacions del costat com Òdena, Vilanova del Camí, Sant Margarida de Montbui i Igualada (descobriu aquí el 10 imprescindibles d’Igualada). En la llunyania i en dies clars també es pot divisar Montserrat, el Cadí i el Pedraforca.
Informació general dels castells
- Tots aquests castells són exemples dels castells de frontera, que es van construir cap al segle X per separar les terres del comtat de Barcelona de les del Al-Andalus.
- Si voleu saber horaris i preus, us recomanem que visiteu el post al blog de Barcelona és molt més, on vam recopilar tota la informació.