Home Catalunya 6 rutes pel Berguedà

6 rutes pel Berguedà

escrit per Cris 13/06/2019

Impossible acabar-te totes les rutes de senderisme que es poden fer al Berguedà. Segurament haureu sentit parlar de la travessa del Camí dels Bons Homes, de la de Cavalls de vent o de l’ascensió al Pedraforca, però també hi ha rutes d’un dia assumibles per tothom. Avui us proposem 6 rutes pel Berguedà, que hem fet durant les nostres dues darreres estades a la comarca amb el blog de Barcelona és molt més.

Gòsol-Collell

Des de Gòsol, seguint part del camí de Picasso, que se solapa amb el camí dels Bons Homes i també la ruta Pedraforca 360, s’arriba al Collell, al coll on s’uneixen el Pedraforca i el Cadí. Un total de 9 quilòmetres d’anada i tornada que ens portaran fins aquest enclavament després de travessar boscos, l’àrea de pícnic de la Font Terrers, el pas de la Portella i prats verds espectaculars. Feia temps que no anàvem a aquesta zona i ens en tornem a enamorar per complet. Quan arribem al Collell, les vistes des d’aquest punt a més de 1.800 metres no deixen indiferent. A més de trobar-nos entre el Cadí i el Pedraforca, també som a la línia divisòria d’aigües entre la conca del Llobregat i la del Segre.

Ruta pel Berguedà: Gòsol-Collell - wetravel.cat

Pedraforca 360

Si no us trobeu prou preparats per pujar al Pedraforca, un cim més exigent del que sembla, podeu optar per fer el Pedraforca 360. Enlloc de pujar al pic, fareu una ruta circular de 17 quilòmetres per un dels massissos més emblemàtics de Catalunya. Nosaltres només hem fet el tram fins el Collell, però ja estem buscant data per resseguir-lo. Juntament amb la proposta anterior, de les 6 rutes pel Berguedà que us proposem, és la que travessa més paisatge pirinenc.

Ruta pel Berguedà: Pedraforca 360  - wetravel.cat

Castellar de N’Hug-la Pobla de Lillet

És una ruta fàcil, ja que la major part és baixada i passa pel costat del riu Llobregat, però és una passejada molt completa. Comença a un dels pobles amb les millors visites de la província de Barcelona, passa per les fonts del Llobregat, segueix pel pas de l’Os (un dels trams més bonics del pas del riu on l’aigua ha erosionat tota la roca) i arriba al Museu del Ciment Asland (visita 100% recomanable). Després continua per la via de l’antic tren del ciment, que encara està en funcionament com a visita turística. Si voleu podeu agafar un tram del carrilet fins a la parada dels Jardins Artigas, obra de Gaudí, que també us aconsellem visitar. L’últim tram de la ruta també ressegueix les vies del tren, que porten fins a la Pobla de Lillet.

Aquesta ruta, Berguedà Turisme l’ha batejat com Llobregat amunt, Llobregat avall perquè segueix el riu, però es part del GR 270 i està força ben indicat. L’únic punt on nosaltres vam dubtar una mica és el primer pont que creua el riu. Un cop a l’altra banda, heu de pujar fins el tub de transport d’aigua i anar fins a l’església romànica de Sant Vicenç del Rus. Allà, cal que baixeu fins a la casa de turisme rural i busqueu el corriol que torna dins del bosc. A partir d’aquí la senyalització torna a ser impecable fins al Museu del Ciment i el tram final no té pèrdua perquè simplement cal seguir les vies del tren. Només assegureu-vos que ja han passat tots els trens del dia.

Ruta pel Bergueda Llobregat amunt, Llobregat avall -wetravel.cat

Ruta de les mines del Catllaràs

Aquesta ruta, que podeu trobar perfectament definida aquí, ressegueix els passos de la mineria al Catllaràs i el patrimoni que en queda. Nosaltres n’hem fet només un tastet, perquè vam arribar-hi a la tarda i es necessiten unes 5 hores per fer-la completa (són uns 13 quilòmetres). Però hem vist la boca de l’antiga mina Moreno i la també la base d’un dels telefèrics que transportaven el carbó. Arribem també fins al Xalet que va construir Gaudí pels enginyers de les mines i que ara trobem en obres. Ens expliquen que l’estan rehabilitant per posar-lo en valor. Des d’aquí també es pot anar al mirador de la Roca de la Lluna, però nosaltres ho deixem per una altra ocasió perquè se’ns fa fosc.

Ruta de les mines del Catllaràs - wetravel.cat

Via verda de Cal Rosal a Pedret

Un camí planer que tan es pot fer amb bici com a peu i que us portarà a un dels racons més emblemàtics del Berguedà: el pont de Pedret. La ruta comença a l’antiga colònia de Cal Rosal i et porta en poc més de 5 quilòmetres a aquest impressionant pont romànic. És una ruta fàcil i molt agradable que passa pel costat del riu Llobregat resseguint l’antic traçat del carrilet. El recorregut coincideix amb el traçat del GR 270, el mateix camí que us recomanàvem fer entre Castellar de N’Hug i la Pobla de Llillet. De fet ressegueix tot el riu Llobregat fins a la seva desembocadura.

Un cop arribeu al pont, travesseu-lo i pugeu fins a l’església romànica de Sant Quirze de Pedret. Si hi aneu un matí de dissabte o de diumenge, tindreu l’oportunitat de veure les pintures que encara es conserven a dins, unes d’elles preromàniques i d’alt valor patrimonial. A més, a les 10, 11 i 12h també podeu assistir a la visita guiada que fa l’empresa Civitas Cultura per descobrir tota la seva història. De tornada, no deixeu de baixar a la llera del riu al costat del pont. L’erosió que ha fet l’aigua a la roca és espectacular. Si no us espanta l’aigua freda i hi aneu un dia d’estiu, no us oblideu el banyador. És un paratge envejable per fer-s’hi un bany.

Via Verda de Cal Rosal a Pedret - wetravel.cat

Ruta de les colònies del Llobregat

L’última de les 6 rutes pel Berguedà que us proposem és la ruta de les colònies tèxtils del Llobregat. A peu, l’haureu de fer a trams, perquè són més de 40 quilòmetres, però altra vegada es tracta d’un tros del GR 270 que voreja el riu Llobregat i que permet descobrir les diferents colònies que durant el segle XIX es van establir al costat del riu per aprofitar la força de l’aigua. En veureu d’abandonades, algunes que encara estan habitades i d’altres que són visitables. Només vam fer la visita guiada a la Torre de l’amo de Viladomiu nou i ens va agradar molt i també van gaudir molt la visita a la Colònia Vidal, que ha recreat molts dels llocs de la colònia, des de l’escola fins a la fàbrica, passant pel pis d’un dels treballadors, l’oficina de Caixa Manresa de l’època o l’antiga peixateria.

Ruta de les colònies tèxtils del Llobregat - wetravel.cat

Si voleu complementar alguna de les rutes amb l’estada d’un cap de setmana al Berguedà, podeu consultar els posts Trepitjant el Berguedà i El Berguedà, càmping i patrimoni que vam escriure pel blog de Barcelona és molt més que vam escriure pel blog de Barcelona és molt més

Potser també t’agrada

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada