Si aneu a Cuba, trobareu opcions per menjar per totes dels butxaques. Principalment, els tipus d’establiments es divideixen un quatre.
1. Las Ventanitas
Són literalment finestretes, normalment d’una casa particular, que acostumen a vendre petits entrepans o porcions de pizzes a preus irrisòris. Entre 5 i 20 CUP (10 cèntims d’euro i un euro). En trobareu a tot arreu amb facilitat i us permetran fer un gran estalvi en un àpat.
A l’Habana us recomanem menjar a la Favorita, prop de la Rampa, a la calle 23. Un cop allà, pregunteu. Tothom sap on és. I si voleu fer un mos mentre passegeu, no deixeu de tastar les pizzes que cauen del cel.
2. Restaurants
Poden ser de l’estat o privats i tenir els preus en CUC o en CUP. Si us donen la carta en CUC, demaneu-la en CUP. Els preus es mouran entre 10 i 35 CUP el plat, però la seva qualitat pot ser molt minsa aixi com la seva varietat. Tot i tenir una carta amb una desena de propostes us podeu trobar que aquell dia només és cuina un tipus de plat. Nosaltres vam anar a un parell i en un d’ells el menjar semblava mig podrit. Si són privats, els preus poden pujar entre els 3 i els 10 CUC, però normalment la qualitat també serà més alta.
Si us donen la carta en CUC, demaneu si la tenen en CUP. De vegades tenen dos cartes: una per cubans i l’altra per turistes. Sovint els preus amb CUP es mouen entre els 10 i els 35. Sobre un dólar!
3. Paladares
Són restaurants privats i més enfocats al turisme amb uns preus, quasi sempre, més europeus que cubans. N’hi ha de totes les categories. Si us voleu fer un homenatge, no deixeu de visitar la Guarida a l’Habana. Nosaltres hi vam anar a celebrar l’inici de la nostra volta al món i ens va encantar! És un dels restaurants amb més renom per la seva aparició a la película fresa i chocolate i els seus plats són exquisits.
Si us voleu fer un homenatge, no deixeu de visitar la Guarida a l’Habana.
4. Casas particulares
És problablement els llocs on hem menjat millor i és una bona manera de saber exactament en què consisteix la cuina casolana de Cuba. Normalment, no hi ha moltes opcions, o pollastre o porc o algun tipus de peix, però per 5 o 6 CUC tens un súper menú (sopa, amanida, carn o peix amb arrós i postres). Les racions són enormes. Nosaltres només el primer cop vam demanar-ne una per cap, després de descobrir com eren de grans, ja només en demanàvem una per compartir.
Sempre recordarem el pop amb salsa de la Gali ni els àpats de la Concha i l’Over.
Altres restaurants que recomanem:
El Romero. Un restaurant ecològic a l’Ecolodge de las Terrazas.
Arroces. És un petit local molt acollidor en una de les cantonades de la plaza Vieja de l’Habana. Fan un arrós amb llagosta per 9 CUC que en mengen 3 i que recorda a un arròs caldós de la costa Brava. Boníssim!
Nonna. Un italià a Varadero amb una pasta al dente boníssima i pizzes al forn de llenya.
Tapas. Un local al mig de Viñales per si enyoreu els gustos de casa força recomenable.
Marco Polo. Al final del Malecón de Baracoa trobareu un restaurant amb vistes on cuinen plats de peix molt bons i bé de preu.
1 comentari
[…] Menjar: inclou des de ventanitas fins a àpats de 60 CUC tots dos, com el que vam fer a la Guarida. […]