La camper és una de les opcions més escollides a l’hora de viatjar per Islàndia a l’estiu. Però què passaria si també ens animéssim a fer-ho a la tardor quan les temperatures no són tan agradables i el fred islandès ja es deixa notar intensament? La resposta és: BONA ELECCIÓ. Viatjar en camper per Islàndia a la tardor és possible, fàcil i relativament econòmic. Us expliquem la nostra pròpia experiència després de 8 dies rodejant Islàndia en una camper Campeasy a l’octubre, exacatament del 6 al 13 d’octubre.
Perquè viatjar en camper per Islàndia?
- Et dona molta llibertat. En tot moment pots fer canvis d’última hora en la ruta, decidir on pares a dormir i no haver d’estar pendent de l’hora que arribes al teu allotjament.
- Portes la casa a sobre. En tot moment tens el teu equipatge a prop, per tant no cal que et preocupis si t’has oblidat alguna cosa.
- Pots cuinar i menjar envoltat dels paisatges més espectaculars que et puguis imaginar.
- Pots dormir en llocs increïbles, a tocar de la natura. Despertar-te davant d’un llac o anar-te’n a dormir mirant com s’amaga el sol darrera d’un volcà.
- Tens un dos en un. Allotjament i transport en un sol mitjà.
- És més econòmic que llogar un cotxe i reservar un allotjament.
- Pots perseguir les aurores boreals durant tota la nit!
La nostra camper per Islàndia: Campeasy
Hem compartit el nostre viatge a Islàndia amb Quaderns de bitàcola, així que hem escollit la camper més gran de la que disposa Campeasy. La Easy Big és una furgoneta apte fins a 5 persones. Durant els viatges, 3 seuen a davant (si hi ha nens, les cadiretes només poden anar a davant) i dos als seients de darrera. S’aprofiten els bancs de la taula com a seients, on hi ha dos cinturons només de cintura.
A la nit, la camper està habilitada perquè dues persones puguin dormir a dalt i tres a baix.
Sota dels bancs de darrera hi ha espai guardar equipatge i menjar, però és cert que per 5 maletes queda una mica just. De totes maneres, l’espai de la furgo és prou gran com per poder desar algunes de les maletes en una part dels seients de darrera.
Què inclou la camper per Islàndia?
Campeasy inclou tot l’equipament necessari per fer un viatge en camper per Islàndia a la tardor:
- Espai per a 5 persones: seients i llits (3 a baix i dos a dalt)
- 5 nòrdics i coixins
- Sistema de calefacció apte per funcionar tota la nit sense parar
- Cortines a les finestres per preservar la intimitat
- Vidres tintats a darrera
- Quilòmetres il·limitats i targeta de descompte per a posar gasolina
- Fogonet per cuinar
- 2 olles, una paella, bols, plats, gots i coberts per a 5 persones
- Nevera petita
- Pica per rentar els plats amb un dipòsit d’aigua de 15 litres
- Dues bateries extres per tenir electricitat a la camper
- Carregador de port USB
- Ràdio/CD/Bluetooth
Quins extres pots afegir a la camper per Islàndia?
Si t’animes a combatre el fred islandès, pots agafar taula exterior, cadires i, fins i tot barbacoa. Campeasy també et facilita els recanvis pel fogonet (10 euros cada un – nosaltres en 8 dies en vam gastar 4), wifi al cotxe, cafetera, tovalloles, pals de trekking, grampons i, fins i tot, guitarres! Podeu consultar tots els seus extres aquí.
Recomanem especialment interessant incloure:
- El transformador per poder carregar tot tipus d’aparells a 220v. Aquest inverter transforma els 12 volts que dona el cotxe als 220 que es necessiten per la majoria dels aparells electrònics. És 100×100 recomanable, gairebé diríem, indispensable. Nosaltres vam portar un lladre i ens va anar de conya per carregar càmeres i mòbils durant el viatge. Es pot carregar mentre esteu en marxa, quan les bateries es van autocarregant. Es recomana no utilitzar a la nit per centrar tota l’energia en la calefacció.
- Tablet i wifi. Tot i que Islàndia està dins de l’espai europeu de Roaming, és interessant tenir wifi a la furgo per gastar menys dades en itinerància.
Què no inclou la camper per Islàndia?
No totes les campers de Campeasy estan preparades per transitar per les conegudes com F Roads d’Islàndia o, dit d’una altra manera, totes aquelles per les quals només s’hi pot accedir amb 4×4. La nostra no ho estava. De fet, Campeasy només té una opció, més petita, per poder transitar per aquest tipus de carreteres.
Cap de les campers Campeasy tenen lavabo ni dutxa, però és relativament fàcil trobar lavabos pel camí i fer-se una dutxa als càmpings o a alguna de les piscines municipals d’Islàndia. Aquests equipaments ofereixen aquests serveis a uns 5 euros que et donen dret a fer ús de les piscines (exteriors d’aigua calenta) i de les dutxes.
És convenient llogar una camper per Islàndia a la tardor?
Segons la nostra experiència és 100% recomanable fer un viatge en camper per Islàndia a la tardor.
Una de les preguntes més freqüents és sobre el fred i les temperatures. És veritat que la majoria de dies no em superat els 5 graus i que hem arribat als -4, però també als 8 graus. Però dins de la camper, no fa fred. Com us expliquem més endavant, està ben equipada amb calefacció.
Acostumats al clima mediterrani, per nosaltres el temps que hem trobat a Islàndia a la tardor és més hivernal que no pas de tardor. Per tant, heu de tenir en compte la possibilitat de neu, pluges fortes i vent, que us pot fer canviar la ruta. Us recomanem no anar a una ruta predeterminada, tenir totes les possibilitats obertes i poder canviar sobre la marxa en funció del temps.
Tardor no és temporada baixa, però tampoc és temporada altíssima. Tot i que hem trobat més gent de la que ens hagués agradat, és cert que hem gaudit alguns dels paisatges en soledat i tranquil·litat, cosa que dubtem molt que es pugui fer a l’estiu.
Entre finals de setembre i abans que canviïn l’hora (com més a principi d’octubre, millor), les hores de llum encara són més que acceptables a Islàndia. Nosaltres vam viatjar del 4 al 13 d’octubre i teníem unes 12 hores de llum, de 7 del matí a 7 de la tarda. Però també és veritat que en només aquests 10 dies, vam notar la diferències i potser vam perdre una mitja hora de llum els darrers dies.
Un bon motiu per viatjar a Islàndia a la tardor són les aurores boreals. Des del setembre fins a l’abril és bona època per veure aurores i, després d’haver-les vist per primer cop, us assegurem que és un motiu més que suficient per decidir-vos a conèixer el país a la tardor.
Com cuinar en una camper per Islàndia: es pot fer a dins?
Just darrera dels seients de davant de la camper Big Easy hi ha una mini cuina, amb una pica i una garrafa de 15 litres d’aigua, un fogonet, nevera i dos calaixos amb coberts, plats i olles. Com que a la camper hi pots estar dret (tingueu en compte que no tots els models són suficientment alts com per estar-hi dret), és completament factible cuinar a dins, un gran què quan a fora fa fred o plou.
Sí que és cert que és recomanable que, mentre el fogonet està en marxa, només hi hagi una persona al càrrec de la cuina i que la resta estiguin asseguts a la part de darrera, ja que l’espai és limitat i el fogonet no és el sistema més estable.
La nevera és petita, però suficient. De fet, amb temperatures com les que van tenir nosaltres, els compartiments de sota els bancs també mantenien les begudes i els aliments freds. De fet, vam guardar les cerveses allà i estaven totalment fredes.
Un petit inconvenient va ser l’aigua. Els 15 litres de la garrafa, que bàsicament utilitzaven per rentar els plats (no recomanen ni beure-la ni fer-la servir per cuinar) no ens duraven més d’un dia i de vegades no era fàcil trobar una benzinera on te la poguessin omplir.
A part d’això, és molt fàcil i còmode cuinar dins de la camper.
Dormir en camper per Islàndia: fa fred?
Segons la llei islandesa, no es pot dormir en cap punt no habilitat del país i els punts autoritzats acostumen a ser només els càmpings.
A molts aparcaments dels atractius turístics hi ha senyals que recorden aquesta prohibició i si la policia t’enxampa et convidaran a marxar indicant-te on hi ha el càmping més proper. Desconeixem si hi ha multes ni de quin import són.
Tothom fa de més i de menys, ja que els càmpings són cars (a partir de 15 euros per persona i nit) i alguns semblen només un aparcament d’asfalt, situats en llocs sense massa interès.
A la nit, s’està com un torronet. No fa gens de fred a la camper per Islàndia durant la tardor. El sistema de calefacció que porta, anomenat Webasto, escalfa molt i pot estar en funcionament tota la nit. Funciona amb les bateries extres que porta la camper i amb gasoil i perquè funcioni bé tota la nit ens van recomanar tenir més d’un quart de dipòsit de benzina, però la veritat és que nosaltres recomanem que sigui mig dipòsit, ja que un dia, amb només un quart, ens va deixar de tirar aire calent. A més de la calefacció, Campeasy et proporciona nòrdics i coixins i la temperatura dins de la camper, tot i estar sota zero a fora, és molt agradable.
El llit de baix s’ha de muntar cada dia, desmuntant la taula i posant uns ferros i unes fustes que fan de somier. Tot i que el “matalàs” està format per diferents parts dels seients, és prou còmode i hi caben tres adults força bé.
El llit de dalt està permanentment muntant i el handicap és que l’espai entre el matalàs i el sostre de la camper és limitat i pot arribar a ser una mica claustrofòbic. Hi caben dos adults sense problema.
La conducció amb una camper per Islàndia a la tardor
Conduir una camper per Islàndia és fàcil però cal tenir en compte algunes coses:
- No es pot circular a més de 90 km/h en cap carretera del país.
- La Road 1 és la que dona la volta a tota la illa i és la més ben conservada.
- En general la 1 és la més segura, però només té un carril per banda i en alguns punts és més estreta i té corbes.
- Cal anar en compte amb els camions, que circulen força ràpid i de vegades utilitzen part del carril contrari.
- Les carreteres secundàries poden estar asfaltades o no. Podeu consultar aquesta informació a l’aplicació sobre l’estat de les carreteres. Tingueu en compte que alguns carreteres de grava poden tenir molts forats que compliquen la conducció.
- Consulteu la meteo i l’estat de les carreteres en tot moment, ja que hi pot haver punts nevats o glaçats i això pot fer-vos el trajecte més lent.
- A la distància que marca Google maps entre un punt i un altre, sempre cal sumar-hi un 15 o un 20% més.
- El vent pot ser un problema, ja que és fort i amb una camper alta la conducció es complica ja que el vent es nota molt més.
- La neu a final de setembre i principi d’octubre ja és habitual, així que tingueu-ho en compte a l’hora de dissenyar la ruta, ja que pot ser que no pugueu fer tot el que teníeu previst.
- Les campers per Islàndia normalment estan ben equipades amb rodes d’hivern, per tal no cap posar cadenes en cas de trobar neu.
- Aneu en compte amb els animals (ocells també) que poden creuar o estar al mig de la carretera.
Apps útils
Els islandesos són conscients que viuen en un país amb condicions extremes i cada cop més turístic i tenen apps que faciliten el viatge amb previsió de temps i estat de les carreteres. Si viatges en camper per Islàndia a la tardor, una altra app que no pot faltar al teu mòbil és la de previsió d’aurores boreals.
Vergagerdin És l’app que t’informa de l’estat de les carreteres en temps real. Una llegenda de color t’indica la situació de cada via. Per exemple, verd significa que està correcte, vermell que no es pot circular, groc que hi ha punts de gel o blau que hi ha neu. Recomanem consultar-la cada dia abans de fer el trajecte.
Vedur És l’app que t’informa sobre la previsió del temps. Hi ha un mapa general i una previsió per poblacions amb 4 dies vistes (10 a la web), però recomanen fer cas només a la previsió dels dos propers dies, ja que el temps a Islàndia és molt canviant. Això sí, l’hem trobat força fiable. A la versió web també hi ha una bona previsió d’aurores i de vent.
Aurora És una de les apps que et fa una previsió d’aurores boreals. En base a la nuvolositat i l’activitat solar t’indica el percentatge de possibilitats que hi ha de veure aurores i en quina intensitat es produiran en una escala de l’1 al 10. Nosaltres les vam veure molt intensament el dia que marcava un 60% i una intensitat del 6. Però es poden veure a partir d’un 3 d’intensitat.
Quant costa anar en camper per Islàndia a la tardor?
Hi ha preus per a tots els gustos, depenen del tipus de furgoneta i de l’època de l’any en que la llogueu. A continuació us expliquem la nostra experiència.
Entre el 15 de setembre i el 31 d’octubre Campeasy ofereix un 30% de descompte en el lloguer de totes les campers. A aquest descompte n’hi vam poder sumar un 3% més per reservar la camper amb 2 mesos d’antel·lació i un 3% extra per llogar-la més de 4 dies. Això vol dir que la furgo ens va sortir un 36% més barata i que el preu final van ser 170 euros al dia a repartir entre dues parelles. Hi vam haver de sumar 229 euros en total per una assegurança més complerta, però també n’hi ha de més econòmiques.
*Aquest article ha estat elaborat fruit d’una col·laboració amb Campeasy. Volem agrair a Campeasy totes les facilitats donades a l’hora de llogar la camper i durant la nostra ruta de 10 dies per Islàndia. També dir, que tot i aquesta col·laboració, les opinions expressades en aquest aricle són totalment basades en la nostra experiència.